BLOG - 20 september 2023

5 oorzaken waarom leren lezen niet lukt

 

Om te kunnen lezen zijn er best wat vaardigheden nodig waar je kind over moet beschikken. Alle zintuigen moeten goed samenwerken en in de hersenen van je kind horen de juiste verbindingen aanwezig te zijn. Verder is het belangrijk dat je kind ontspannen is en zijn/haar aandacht vast kan houden.

Als het een hele toer is om je kind elke dag een kwartiertje hardop te laten lezen, dan is het extra vervelend als je van de juf hoort dat je kind op hetzelfde niveau is gebleven. Dan zakt de moed je wel in de schoenen.

Maar hoe komt het nu dat jouw kind zoveel moeite heeft met lezen en het vriendje/vriendinnetje van je zoon of dochter helemaal niet? 

 

Hieronder staan de belangrijkste punten waarom het lezen niet lukt.

1. Oogsamenwerking; je kind kan klagen over hoofdpijn, letters die dansen. Maar dat hoeft niet! Soms zijn kinderen zo gewend aan hoe zij zien, dat je kind dat zelf niet doorheeft. Het leren lezen wil alleen niet lukken.


2. Fijne motoriek; een niet goed ontwikkelde hand- en vingermotoriek. Je kind heeft een hekel aan schrijven, kan soms klagen over pijn in de hand en heeft een moeilijk leesbaar handschrift.


3. Stress. Hierdoor ‘zet je kind de adem vast’. Dat zie je aan je kind doordat het de adem inhoudt tijdens het lezen.


4. Nog niet alle fases van motorische ontwikkeling doorlopen (motorische compensaties) waardoor de hersenen niet goed samenwerken. Je kind spiegelt letters en weet niet wat links en rechts is.


5. Je kind is er nog niet aan toe. Fysiek, emotioneel en/of motorisch. Je ziet dat je kind nog geen interesse in letters heeft en niet geïnteresseerd is in boeken. Dit kan ook komen doordat je kind het beelddenken niet los kan laten, zoals vroeger bij mij het geval was -lees onderaan mijn verhaal-. 

 

Wat kan je thuis doen?
Laat je kind veel spelen. Het liefst zoveel mogelijk buiten, omdat je kind dan de mogelijkheid krijgt om de ogen te trainen door ver weg en dichtbij kijken steeds af te wisselen. Laat je kind ook lekker met zand en modder spelen, dat is weer goed voor de fijne motoriek. Ook meehelpen in het huishouden is daar prima geschikt voor. De was ophangen, de tafel dekken, het pizzadeeg kneden. Masseer je kind af en toe eens, daar wordt het relaxt van. En verder als je kind zelf nog geen interesse toont in letters of lezen. Lees je kind dan voor, dan zie je vanzelf wanneer je kind er aan toe is om zelf te gaan lezen. Dit is ook een mooi rustmoment en zo ondervindt je kind dat lezen rustgevend kan zijn.

 

Heb je hulp nodig?

Ieder kind kan leren lezen. Bij ongeveer 1 op de 5 kinderen komt het leesproces niet vanzelf op gang, zij hebben hierbij wat extra hulp nodig. Dit voorkomt dat het leren lezen een probleem gaat worden. Dit kan dan demotiverend gaan werken voor je kind. Dat wil je niet. Met een goed plan op maat, kan je kind in 3-4 maanden leren lezen. Een plan op maat betekent dat we rekening houden met onder andere de 5 punten die hierboven staan genoemd. Waar jouw kind behoefte aan heeft. Alleen dat komt in het oefenplan. Ik help je graag met een oefenplan op maat voor jouw kind. Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.


 

Mijn naam is Renilde en toen ik naar de eerste klas (groep 3) ging, was mijn interesse in letters ver te zoeken. De meeste kinderen konden al lezen, terwijl ik nog aan het stoeien was met die rare zwarte tekentjes. Gelukkig had ik een hele lieve juf die mij samen met de andere kinderen -die lezen maar lastig vonden- hiermee ging helpen. Thuis mocht ik ook nog samen met mijn ouders met de letterdoos aan de slag. Op die manier heb ik ruim voor het einde van het schooljaar het benodigde leesniveau gehaald. Bij mij zat het niet kunnen lezen in het beelddenken, waardoor ik geen idee had wat die letters voorstelden. Toen ik erachter kwam dat je er woorden mee kon maken en daarna mooie verhalen, was bij mij de trein vertrokken. meer over mij